יורד גשם היום. אפשר להתרגש מזה, אבל – מה שריגש אותי הבוקר יותר הוא הסיפור הנ"ל של יהודית הנדל. בת מספרת על יחסיה עם ההורים. האם מתה מזמן ותמונתה ירדה מהקיר, נארזה, וניתנה לה ללא מילה, כשאביה הביא אישה חדשה. לאחר שנים רבות, משעזבה את חיפה, היא הוצאה מהאריזה והושמה במקום נמוך, קרוב לרצפה, שניתן לראות אותו בהצצה. האב, בימיו האחרונים, התלבט קשות ליד מי משתי נשיו – ירצה להיות לאחר מותו. זקנתו ניכרת בבכיו, בתלאותיו עם היום יום (הקפה שנשפך על מכנסיו), השלומיאליות שלו וחוסר היכולת לקבל החלטה. הבת מציעה לו בנדיבות רבה להיות ליד אשתו האחרונה שאיתה חי שלושים שנה, אבל הוא לא יכול כי כבר שלושים שנה חסרה לו אשתו הראשונה. הסיפור מסתיים לא לפני שלאחר מותו מסתברת הבחירה שעשה: הוא הונח ליד אשתו השנייה, הוא קנה את החלקה שלידה. בדצמבר האחרון ירד גשם, וכנראה שבתאריך שמת, לא יצאו לפקוד אותו בבית הקברות. איכשהו מרגש מאד. אולי בגלל שזה גם הסיפור של הורי, לא בדיוק, אבל בערך. התמונות של שלושת הורי, צעירים ממני, נמצאות ליד המחשב שלי, מצד שמאל. אוהבת את שלושתם. אני לא הולכת לבקר אותם בבית הקברות. הם לידי ובקרוב הם יעלו למעלה, מעל למשקוף, בגלל צורך לסדר מחדש את החדר ולאפשר לתמונות של נכדי לתלות שם. החיים לפני המתים. סופרת גדולה – יהודית הנדל, כלת פרס ישראל. מגיע לה
ינואר 6, 2007 ב- 8:51 pm |
אז מה מלמדים בעצם בחוג לכתיבה יוצרת?
ינואר 7, 2007 ב- 4:02 am |
מלמדים גם ספרות וגם כתיבה. כתיבה, שבזה עוסקת השאלה שלך כוללת סדנאות בפרוזה, בשירה, במחזאות. יתרון נוסף של התואר: רבגוניות הלומדים. הם באים מכל הקצוות: ע"וד, אנשי ספרות, פסיכולוגים, מורים ועוד. לי היה כיף גדול
פברואר 25, 2007 ב- 3:36 pm |
הסיפור שלה מהמם , אך אם אפשר לשלוח ניתוח מלא לסיפור
אוגוסט 28, 2008 ב- 3:54 pm |
שלום לך
האם יש לך את ניתוח הסיפור נמוך קרוב לריצפה של יהודית הנדל?
אוגוסט 28, 2008 ב- 4:00 pm |
למה?
אוגוסט 28, 2008 ב- 4:10 pm |
שלום לך
אני זקוקה לסיפור כי אני צריכה ללמד אותו(אני סטודנטית והטילו עליי משימה כחלק מדרישות הקורס
אודה לך מקרב לב אם תוכלי לעזור לי
מלי
אוגוסט 28, 2008 ב- 4:20 pm |
לא, אין לי ניתוח מלא של הסיפור, מעבר למה שכתבתי כאן וגם זה היה מזמן, כך שאני כבר לא זוכרת פרטים שנחוצים לניתוח טוב של הסיפור.
אהבתי מאד את הסיפור וגם את הספר שלה. חשבתי בשעתו להכין עליה עבודה, אבל בסופו של דבר שיניתי את דעתי, לא הכנתי עבודה וגם לא שמרתי חומר. אבל אני זוכרת שיש די הרבה חומר עליה באינטרנט, אם כי לפחות אז כשחיפשתי – לא היה חומר על הסיפור הזה.
לדעתי, יהיה לך קל. הסיפור קצר יחסית ומקסים.
בהצלחה.
ינואר 8, 2009 ב- 8:43 am |
מקריאת הסיפור לא ניתן להבין שהיחסים הם בן אב לביתו ולא בין אב לבנו… איך הסקת שזה אכן כך?
ינואר 8, 2009 ב- 2:39 pm |
לי זה היה ברור. לך – לא?
פברואר 15, 2010 ב- 9:43 pm |
יש פה עניין של עליה וירידה…הכוונה רגעי שיא ושפל.
לגבי היחסים של האב והבת, ברור רק שהם לא היו הכי פתוחים. האבא נותן לבת חבילה ואפילו לא מספר לה על התכולה אפילו שזה ברור לשניהם (סוג של משפחה פולנית) מעבר לכך היא מנסה לשכנע את אביה להקבר ליד אישתו השניה, והוא לא ממש מקשיב לה (בהתחלה)
אני יותר הבחנתי בעניין שבהתחלה התמונה נמצאת על המדף, מה שמעיד על מקום טוב יותר, מעמד גבוה יותר. אחר כך יש התייחסות לקבר המוזנח של האם, שזה המצב הכי נמוך שבן אדם יכול להגיע אליו.
אחר כך גם האבא מתואר כתלוי באויר, עומד בפני דילמה קשה, גם המוות שלו מתואר בצורה עגומה כמו כרית מת על הרצפה….
וכו…. אשמח לקרוא על רעיונות וכיוונים נוספים
פברואר 16, 2010 ב- 4:56 am |
מעניין מה שאת רואה.
מסכימה עם ההתמקמות החדשה על הרצפה.
רוצה להזכיר כאן, שאבל "יורד למטה", האבלים נוהגים לשבת על הרצפה או על מזרון שעל הרצפה, לפחות אלה מבינינו ששומרים על המסורת. הם גם נוהגים במידה מסוימת "להזניח" את עצמם: ללא איפור, עם בגד קרוע וכו', להיות עגומים יותר.
ייתכן שבירידת התמונה יש גם משהו מן האבל הגלוי יותר.
אני לא יודעת אם קבר מוזנח הוא הדבר הכי נמוך שבן אדם יכול להגיע אליו.
כולנו מתים. כולנו נשכחים. אולי יש בתאור כדי להגיד שזה מה שקורה למת, בסופו של דבר.