הנחיית קבוצות: רגע לפני ואחרי הנפנוף – עוד משהו על קו הנחיה, לסיכום הנושא

הבוקר חיפשתי חנות פתוחה. אני צריכה להביא חומוס שאני מכינה לבד, ו-2.5 ק"ג חזה עוף.  רק "טיב טעם" פתוחה כבר משמונה בבוקר.

נכנסתי לחנות היפהפיה הזו והתפעלתי פעם נוספת מהחידושים: במקום הקפטריה תהיה יחידה שתמכור כלי בית משובחים למבשל המקצועי והחובב, באמצע עומדת עכשיו יחידה שמוכרת תבלינים וכל מיני תערובות לאורז, לתה וכו' – העתקה חלקית של חוות התבלינים, ומדפי העוף והבשר מחכים למנפנפים למיניהם. בצעתי את הרכישה במהירות, כל הקופות אוישו בקופאיות חייכניות שידעו שחג היום, גם אם הוא יפסח עליהם. חוץ ממוכרת אחת חמוצת סבר – כולן חייכו אלי. היה נעים.

בחזרה הביתה פגשתי שתי משפחות של שכנים שבחרו לעשות את החג בקיבוץ מעברות, שם אפשר לשבת לדבריהם ליד המים ומאד נעים שם. הם מקווים שיהיה להם מקום. גם אני.

המנגל שלנו היה מקסים. ישבנו לנו במקום סודי ופרטי בהרי מנשה. היו שם אחי וגיסתי ושניים משלושת צאצאיהם עם טפם ובני זוגם וכן אחת מבנותי עם בני ביתה. היו שם גם שניים משלושה צאצאים של בן זוגי היקר. היתה גם סבתא סוניה שמייצגת את הדור של הורי, בקיצור – המשפחה.

הכל היה נפלא. לא היה חם מידי, האוכל היה בשפע ועוד נשאר הרבה, והפעלת הילדים הצליחה מעל המשוער. עזבנו לדרכינו כשהתרמיל הכחול מרוקן מממתקים, קערת החומוס ריקה, והנכדים מלאים בשוקולד… והבלונים כמעט כולם מפוצצים…

חזרתי הביתה ומצאתי את תגובות חברי יורם ושוקי ולכם אני מקדישה את הרגע שלאחר הנפנוף, עדיין בנושא הנחיית קבוצות. המיקוד עדיין ב"קו הנחיה".

להלן מה שאני יודעת (יש כאן אולי חזרה מסוימת על מה שנאמר אבל לא רק):

הנחיה בקו, לפי גישת הגשטלט היא כמעט ממש הכרח. לצערי, אני לא עובדת כך מספיק, כי זה הרבה יותר יקר ללקוח. מכל סיבה אחרת שווה, אבל אולי על זה בהזדמנות אחרת.

היתרונות הם:

א. מכפיל עיניים אוזניים וכו'.

ב. משלים סגנונות, למשל מיקוד ביחיד לעומת מיקוד בקבוצה ועוד.

ג. מגדיל אופציות בתפקיד המנחה.

ד. הרושם וגם התמיכה מוגברים.

ה. מאפשר תמיכה והתפתחות אישית ומקצועית (לא רק למתחילים).

ו. מפחית תלות.

ז. משפר קצב.

ח. מאפשר מיקוד חד יותר של נושאים.

ט. יש חלוקה של מטרות מתפתחות ומתהוות.

י. אוביקטיביות רבה יותר במיוחד כשמתפתח קונפליקט בין אחד מחברי הקבוצה לאחד המנחים.

ועוד.

החסרונות יכולים להיות:

א. איום ותחרות.

ב. אורינטציות שונות ומטרות מצטלבות.

ג. חלק מהאנרגיה, או אנרגיה נוספת מושקעת בהובלת התהליך של הקו.

ד. לעיתים יש יותר מידי התערבויות, מעבר לצרכי הקבוצה.

ה. יכולות להיות נקודות עיוורון דומות.

ו. הקצב הנח לשני המנחים יכול להיות שונה מידי.

ז. אפשרות של מודלינג גרוע כשרגשות שליליים באים לידי ביטוי. 

כדי למנוע חסרונות ולהגדיל יתרונות על המנחים:

א. לחלוק אורינטציות, ציפיות, ניסיון.

ב. לקיים משוב קבוע.

ג. להיות נוכחים.

ד. לבחון כל הזמן את ההנחות שלהם ולעקוב אחרי מה שקורה (ממש טוב לעשות את זה בין ההפסקות, או בין הפגישות).

ה. עוד חשוב לעשות בין הפגישות: דיבור על נושאים כגון: כל כמה זמן כדאי שנתייעץ בינינו?, כשאנחנו חושבים אחרת – מה הייתי מצפה שתעשה/י?, אני יודע/ת שאני אוהבת לעבוד על הנושאים האלה:…….., אני יודע/ת שאני פחות מתמקד/ת בנושאים האלה:…….., אני מצפה מעצמי:…… אני מצפה מעצמינו:…… ועוד.

ו. האם אנחנו נהנים מהיתרונות? סובלים משהו מהחסרונות? איך לשפר את העבודה שלנו.

רוצה להזכיר לכם שפעם האומנים הגדולים עבדו בסטודיו ולא ציירו לבד. היו להם עוזרים, עמיתים, תלמידים. אולי בעיקר תלמידים ועוזרים. היום הציור בודד יותר. במובן הזה סדנת הגשטלט מציעה סטודיו לעבודה של מנחים.

ולסיכום הסיכומים: תודה לשוקי וליורם שהמשיכו ואיתגרו והביאו את מחשבותיהם. בטוח שתהינה הזדמנויות להמשיך ולברר את הדברים.

3 תגובות to “הנחיית קבוצות: רגע לפני ואחרי הנפנוף – עוד משהו על קו הנחיה, לסיכום הנושא”

  1. יהודית Says:

    מעניין אם את חושבת את אותם הדברים על הנחיה בקו אחרי ההרצאה של איתמר?

  2. orly Says:

    האם תוכלי להמליץ לי על מקום טוב ללמוד בו הנחיית קבוצות?
    יש לי כמה מכרים שלמדו בלוינסקי. מה דעתך על המקום?

  3. benziv Says:

    לא מכירה את התוכנית בלוינסקי, וייתכן שהיא מצוינת. נהדר ששאלת אנשים אחרים. יש מקומות אחרים טובים מאד, דורשים תואר שני (אוניברסיטת ת"א למשל), אבל את כבר אחרי ההרשמה…

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s


%d בלוגרים אהבו את זה: