סלט חצילים רוחני

בקריית חיים של הימים ההם, גרנו ברח' נ"ח, ליד משפחה שעלתה לישראל מרומניה (משפחת סגל), כשקיר משותף אחד מפריד בינינו. משפחת סגל הייתה בנויה משלושה דורות: הסבא והסבתא, הבן שהיה צורף ולבת המצווה שלי קיבלתי ממנו טבעת זהב שאהבתי מאד. קראו לו אאורל, ואת שם אשתו – שכחתי, היו להם שני ילדים: יוסי היה הגדול שבהם.

על המרפסת עמדה פתיליה, ועל הפתיליה היה בדרך כלל מונח חציל. הפכו והפכו בו – עד שנצלה ואז פנו למלאכת ההשלמה: הכנתו נמשכה זמן קצר. בדרך כלל הייתה זו משימתה של האישה הצעירה, אבל מדי פעם מילאה את התפקיד גם הסבתא.

 מאותם השכנים, למדה אימא דינה את המתכון ובמשך השנים גם אני עברתי להשתמש בו בצרוף כמה שינויים קטנים:

אני מניחה חציל גדול על להבת הגז, שישרף קצת. אני אוהבת את הריח. הוא שולח אותי ישר למרפסת ההיא. כדאי שהחלון יהיה פתוח.

החציל, יקבל כאן את הריח המיוחד שלו, את המשך הצליה אני עושה בגריל שבתנור.

כשהחציל רך למגע של מזלג נעוץ, אני מוציאה, חותכת אותו באמצעו ועם כף מוציאה את פנימיותו. אם עד עכשיו לא הרגשת את הרוחניות הצרופה בהכנת חציל – חשוב לעצור כאן. אם כן הרגשת – אפשר להמשיך.

את התוכן של החציל אני מעבירה למעבד מזון (למדייקים: אפשר לקצץ את בשרו הלבנבן-אפרפר באמצעות סכין, מה שנותן מרקם גס יותר), מוסיפה פטרוזיליה ו/או כוסברה שהתרעננו קודם במים זורמים, שום, לימון, שמן זית – ומערבלת. זה גם מקומם של התבלינים: אני מוסיפה מלח, אפשר גם פלפל ו/או פפריקה.

גיוונים:

א. בצל במקום שום.

ב. גמבה/פלפל אדום – כתוספת.

ג. במקום שמן זית – טחינה.

ד. להוסיף פלפל ירוק או אדום – חריף.

ה. ואפשרות נוספת שאני לא משתמשת בה – מיונז במקום שמן זית. בעבר, חויתי את הסלט הזה עם מיונז – פעמים רבות ובהנאה, היום כבר לא.

בקיצור, בשבילי החציל הוא עבודה רוחנית, נוסטלגית, פסיכוביוגראפית, עשירה בטעמים. שווה כל התקשקשות.

8 תגובות to “סלט חצילים רוחני”

  1. shukikatz Says:

    אתי יקירתי – בבת אחת הזכרת לי את סלט החצילים הרומני האוריגינאלי כפי שאמי הייתה מכינה….ובכן את החצילים היו מניחים על הקרש במטבח ומקצצים אותם רק עם מין מכשיר עץ דמוי מערוך קצר וצר. את הדפיקות היו שומעים בכל האזור כך שידענו בדיוק מי מכין היום חצילים. הכלל היה : ללא מגע של מתכת בחצילים. התוספת היתה כמובן בצל קצוץ דק – בלבד. אותו סלט ניתן להגיש עם גמבה אדומה כבושה בחומץ וטחונהאו קצוצה דק דק. ממש מעדן….
    ואצלנו בבית כיום , מאיר הבשלן עדיין קולה רק על האש גם חצילים , גם פלפלים וגמבות…..כל מה שדורש קליה למטבח המרוקאי שלנו. אני מסתפק בניקוי אחר כך – שזו גם כן חוויה רוחנית אמיתית…

  2. גבי דרורי Says:

    אצלינו בבית אני קולה החצילים, ואצלי הגורם הוא יום הכביסה ,כשמתחת לדוד הכביסה , בין הגחלים היינו מכינים את ארוחת הצהריים.

  3. יהודית Says:

    אני אוהבת סלט של חצילים
    כשקראתי ממש יכולתי להרגיש את הריח של הקלוי-השרוף הזה באפי.
    מממ….
    הסיפורים של שוקי וגבי כל כך מוסיפים לטעם של החצילים..

  4. benziv Says:

    היי חבריא!
    קודם כל שוקי – אתה רואה מה קורה כשמתכון עובר כמו טלפון שבור מדור לדור? הייתי בטוחה שזה עם שום. אבל גם עם בצל – הסלט מצוין. וגם בפודפרוססור…

    גבי!
    אתה צריך לספר יותר על ההתרחשות הזו…

    יהודית!
    שמחתי לפגוש אותך. התגעגעתי.

    והעיקר: לפגישה שלנו אני מבטיחה להביא סלט חצילים. שוקי – גם אתה? גבי – גם אתה?

  5. יהודית Says:

    גם אני מתגעגעת לפה
    כל כך אין לי זמן שזה נורא (במובן החיובי כמובן))

  6. benziv Says:

    אולי היעדר הזמן – זמני?
    אולי את במעבר?

  7. מירה Says:

    הי אני רק רואה את הכותרת ואני יודעת שיהיו מגיבים רבים.
    יש כותרות שממש לא מביאות תגובות ויש שכן.
    אז כפי שהצגת -כך אני מכינה כיום-רוחני ? כן משהו אצלי מרגיש כך אדמה.
    ככה אני אוהבת את יום שישי בצהרים מלא הכנות ריחות ובישולים.
    והנה הצעה נוספת לחצילים- אנטיפסטי למעוניינים.
    תנור על חום מעל הממוצע, בתבנית גדולה, חצלים חתוכים למקלות דקים
    מרוססים בשמן ומעט מלח. לתנור עד הריכוך והשחמה חלקית.יש להפוך מעט
    בקערה נפרדת- מספר שיני שום כתוש-טרי, לימון פרוס דק או ברצועות דקות,
    פלפל שחור גרוס טרי, מעט מלח, כף חומץ, שמן איכותי, ועלי רוזמרין טרי . לערבב ,
    את החצילים החמים מניחים בקערה מקפיצים סוגרים מידית
    ומשאירים למספר שעות
    מידי פעם מקפיצים שוב….
    טעים, עם לחם טרי …אבוקדו גבינות…. ולא לשומרי משקל…
    המפגש הבא אצלי? נכון?!
    געגועים

  8. benziv Says:

    היי מירה!
    את צודקת. יש כותרות שמגיבים אליהם בהמונים, ויש כותרות (חכמות מידי) שלא מגיבים.

    בעניין החצילים: הולכת לנסות ולדווח. נשמע – נהדר!!!

    וכן – המפגש הבא כנראה אצלך.
    באם תוציאי הוראות הגעה?

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s


%d בלוגרים אהבו את זה: