שתי הערות על כתיבה, ביקורת – ושטחיות מודעת כמנוע צמיחה

הערה ראשונה: בכנס איפ"א האחרון, ניגשו אלי כמה אנשים שקוראים את הבלוג שלי. מאד שמחתי לגלות את המאחורי הקלעים של המגיבים והלא מגיבים.

העובדה שיש לי בלוג עשתה לה כנראה כנפיים, ועוד מספר אנשים יכנסו עכשיו ויקראו. אני מברכת את כולם: ברוכים הבאים!

אחת התגובות של אחת הקוראות התייחסה לשטחיות שבה כתבתי על האם המרעיבה מירושלים החרדית. לדבריה אני לא מבינה הרבה בעדה הזו.

ובכן, אני חושבת על זה: הייתי שמחה מאד להיות מועשרת יותר ע"י אותה מגיבה, אם כי, אני מוכרחה לציין שלגבי רוב הנושאים בעולם – אני שטחית. בחלקם הגדול אני בורה גמורה.

כי מה אני יודעת על החברה החרדית, למשל?

מידת העומק שלי קשורה לסיפורים מבית אבא, למפגשים בודדים עם הקהילה, והקריאה של ספרות ועיתונות.

זהו. בנתניה עירי, למרות שיש גם קהילה חרדית ודתית, אני פוגשת אותם כשהם מחלקים נרות לשבת ליד הסופר, הולכים לבית הכנסת, או כשאני מחפשת חניה ליד קריית צאנז. זהו.

כשחייתי בחיפה, הם גרו בהדר עליון, ולביתה של משפחה מקסימה אחת הגעתי דרך הצרות של ביתם. את הדתיים המסורתיים, ראיתי שוב, בדרך לבית הכנסת.

ולכן, מצופה הכותבת שמאשימה אותי בשטחיות, להתבטא, ולהביא לידיעתי את מה שאני לא יודעת. בעצם תפקידה הוא גם להרחיב את אופקי. לא? אולי לא, אבל זה מה שאני מצפה לו: דיאלוג.

הערה שנייה (קצרצרה): אתמול שמעתי הערה לגבי שטחיות הביקורת של אחת הקוראות שפגשתי. שאלתי את עצמי מה זאת שטחיות? כמה עומק אנחנו צריכים כדי לעבור את רף הביקורת של השומעים ביקורת? מה זה בכלל עומק?

לסיכום:

1. אני חושבת שחשוב מאד שאנשים יגידו/יכתבו את האמת שלהם. זהו.

2. היה גם הרבה יותר חביב, עבורי, אם מידת השיפוטיות הייתה יורדת. 

3. אין כמו ביקורת למנוע יצירתיות וצמיחה. כותבת שפגשתי אתמול סיפרה לי כמה היא חששה מביקורת שלילית וכמה היא שמחה לביקורת החיובית המתקבלת מהוצאת ספרה. פחד מביקורת שלילית עוצר כותבים.

4. כולנו שטחיים. למזלי, אני שטחית במיוחד. וזה מה שגורם לי להמשיך לחפש.

5 תגובות to “שתי הערות על כתיבה, ביקורת – ושטחיות מודעת כמנוע צמיחה”

  1. גילי Says:

    ואני אומרת…
    ביקורת שלילית ולא בונה היא כמעט תמיד (אם לא תמיד), ביקורת וחוסר ביטחון כזה או אחר שיש למבקר כלפי עצמו….

  2. benziv Says:

    מסכימה שהרבה פעמים אכן מדובר בהשלכה…

  3. נעה Says:

    אז הנה אני.. הקוראת והלא מגיבה.. מסירה את הלוט מעל עצמי.. וכותבת!
    קפצתי לביקור תקופתי קצרצר בבלוג שלך, אתי, אחרי שנפגשנו פנים אל פנים בכנס איפ"א. והנה אני פוגשת את עצמי בבלוג שלך, כקוראת הלא מגיבה. זאת הזדמנות לבחון בקצרה את זה מעמדו של היושב מצדו השני של המסך.
    איך הגעתי אליך? כיועצת ארגונית שמחפשת כל הזמן ללמוד ולהתפתח, אני משקיעה זמן קריאה בנושאים מקצועיים באינטרנט. את נחשבת בעיני כאשת מקצוע, ותיקה בתחום, ניהלת והצעדת את איפ"א מארגון פקידותי קטן לארגון גג מקצועי, שיש לו מה לתת ליועצים. אז כגודל ההערכה- גודל הציפייה. אני מצפה לשמוע הגיגים מקצועיים.
    ואת? את אוהבת לכתוב ובלוג הוא במה לגיטימית לפרסום הגיגייך. הפער שבין הציפיה שלי לקריאה מקצועית, ובין הרצון שלך לכתוב ככל העולה על דעתך- יוצר ביננו חוזה פסיכולוגי לא שוויוני. את בעלת הבית, אני רק אורחת לרגע. את באור, ואני בצל. לך- יש במה לכתוב על הכל מכל כל, לי יש מס' שורות מצומצם להגיב. את יכולה לסנן תגובות (אני משערת), לכתוב רשומה נוספת, ואולי גם להעלים קיימת.
    לאור זאת, בקריאה ראשונה, ההזמנה שלך לדיאלוג נראתה לי קצת מיתממת, אבל אחרי שישנתי על כך לילה- היא גם מאתגרת. דיאלוג צריך לבוא ממקום של חרות, את בחרת לכתוב- אני בחרתי שלא. ועכשיו אני מהרהרת- אולי דווקא כן?

  4. נעה Says:

    בהמשך לתגובתי הקודמת- להיות שטחי זה בסדר גמור. לכולנו ידע שיטחי ברוב תחומי החיים. אבל להעלות לאויר מסה על ציבור שלם, כשמה שאת יודעת עליו מסתכם בכמה אייטמים תקשורתיים?
    אחרי הכל, אצל האוכלוסיה החרדית נמצא את אותה ההתפלגות כבכל האוכלוסיות: שמנים ורזים, טובים ורעים, ישרים ועקומים. לענ"ד- לקחת כמה מקרי קיצון ולהכליל מהם על אוכלוסיה שלמה- זה מעשה לא מוסרי. כשהתקשורת עושה זאת- אני לא מתרגשת, זאת הפרנסה שלהם. כשאת עושה את זה- אני כן.

  5. benziv Says:

    שמחה לראות אותך.
    דבריך מדברים בעד עצמם.

    שמה לב שיש כאן הרבה כן-לא…

    אף פעם לא חשבתי שכולם אותו הדבר…

    בקשר לחוזה פסיכולוגי – אין צורך שיהיה שיויוני, רק צריך שיהיה חוזה שמוסכם על הצדדים, לפעמים גם זה לא קורה, למשל בין יועץ לנועץ, או בין שוכר למשכיר, וכו'.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s


%d בלוגרים אהבו את זה: